top of page

A gyógyulás egyenlete

2021. április 16.

Április hetedikén este - ugyan csak online keretek között, egy zárt facebook-csoportban, de - leültem és meséltem...

Az "IBD - Sorscsapás vagy lehetőség?" című előadásomat mindazok végigkövették, akik nem elégszenek meg azzal, hogy betegségük, nehézségük puszta szerencsétlenség vagy átok. Ők azok, akik már elkezdtek mélyebb okokat keresni, kérdéseket feltenni, felvállalni azt a felelősséget, amelyre egy válságos állapot rákényszeríti az embert.

Biztosan nincs semmilyen mögöttes tartalma egy-egy tünetegyüttesnek? Kizárólag a gyógyszerek és a fizikai kezelés az, amit a betegség mutatni akar? Nem lehet, hogy itt az ideje másfelé fordítani az életemet, felismerve, mire kaptam most figyelmeztetést, de ugyanakkor lehetőséget és időt is?

...Elolvasom a teljes bejegyzést.

Otthon(osan) a jógamatracomon - 2. rész

2019. március 18.
 

Az előző bejegyzésben az otthoni Jógázásunkat a matrac kiválasztásával alapoztuk meg. Ez egy nagyon fontos, ám nem az egyetlen esszenciális összetevője a saját gyakorlásunknak.

Most a hely-idő-körülmény mesterhármast vizsgáljuk meg közelebbről, és remélem, mindez együtt egy kerek egészet alkotva segítségedre lesz abban, hogy szinte minden nap gyakorolj is a már beszerzett jógaszőnyegeden. :)

A hely.

Sokáig lehetne vitatkozni azon, kinek mi jelenti a legnagyobb akadályt az önálló otthoni Jógázás rendszeresítésében: van hol, de nincs mikor? Esetleg van idő, de nincs megfelelő hely? Vagy megvan a hely és az idő is, de a körülmények nem teszik lehetővé az elmélyült gyakorlást?
Nézzük akkor először a hely kérdését!...
...Elolvasom a teljes bejegyzést.

 

Otthon(osan) a jógamatracomon - 1. rész

2019. február 1.

Ha inkább többé, mint kevésbé rendszeresen jársz jógaórákra, előbb-utóbb megjelenik valami furcsa, sürgető, megmagyarázhatatlan, de abszolút jogos érzés Benned. Engedsz neki: megveszed az első saját jógamatracodat. Eleinte lehet, hogy még csak azért, hogy az órákra elhozd Magaddal, de már ekkor is az az igény vezet, hogy meglegyen a saját kis nyugalomszigeted. Ahogy leteríted a matracodat a teremben, megcsap az otthonosság érzése. Ez különösen akkor fontos és jó, ha több stúdióba is jársz gyakorolni - én tipikusan ilyen vagyok, de mindegy, hogy Csillaghegyen, a Deák téren vagy Mátyásföldön jógázom, a matracomon otthon vagyok.

A saját jógamatracnak egyértelmű kényelmi és higiéniai előnyein túl megvan a maga stabilizáló hatása is. Így ugyanis nagyobb eséllyel kezdesz neki a rendszeres, elkötelezett otthoni gyakorlásnak is, ami a tudatos, megalapozott, igazán mély változásokat hozó folyamat fontos része...
...Elolvasom a teljes bejegyzést.

„Lazíts!” – A Jóga Nidra gyakorlása

2019. január 15.

„Lazíts!”

 

Ez a rövid utasítás nagyon sok mindent rejthet magában: hallhatod a jógaórán többször is, miközben az izmaidat próbálod nyújtani, kilélegezni belőlük a feszültséget, de előkerül az órát lezáró relaxáció során is.

Az ászanázás (jógapózok gyakorlása, azaz a fizikai gyakorlás) után fontos, hogy néhány percig nyugodtan fekve engedjük kioldódni a maradék feszültséget is izmainkból, hagyjuk megpihenni az idegrendszert, hogy a gyakorlás hatásai beépülhessenek, a jógapózok kifejthessék áldásos hatásukat.

Jó tudni, hogy a relaxációt is érdemes rendszeresen, kitartóan gyakorolni, fejlődni benne, mert az Életünk számos területén hozhat pozitív változást. A mélyrelaxáció gyakorlása és fejlesztése a Jóga Nidra gyakorlatokon keresztül valósul meg.

Egy átlagos jógaóra végén a relaxáció 15 percet vesz igénybe, míg a Jóga Nidra egy hosszabb, bővebb és több szinten felépített gyakorlat, amely akár 45 percen keresztül is tarthat...

... Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Beszámoló az első IBD és Jóga Minitanfolyamról"

2018. november 29.

November 25-én reggel ugyanannak a Jógastúdiónak a küszöbét léptem át, amit közel hat évvel ezelőtt is: 2012-ben érkeztem meg ugyanis az első Jógaórámra a Sankalpa Jógastúdióba, amelyet most, 2018-ban önzetlen felajánlásként az első IBD és Jóga Minitanfolyam helyszínének kaptunk meg.

Az idevezető Utam hosszú és hepe-hupás volt, de az itt összegyűlő 24 résztvevőről ugyanez mondható el: mindannyian valamilyen gyulladásos bélbetegség diagnózisával, de a gyógyulás, tenni akarás szándékával, érdeklődve és lelkesen jelentek meg vasárnap reggel...

...Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Hegkezelés - fontos és eredményes"

2018. november 27.

Néhány héttel ezelőtt a már-már megszokottá vált csípőpanaszaim miatt kerestem fel újra egy gyógymasszőrt. A lábaim és a csípőm kezelése közben kérdezett rá, nincs-e valamilyen - esetleg belső - hegesedésem, ugyanis könnyen lehet, hogy ez okozza az izmok és ízületek problémáit is. Mikor elmeséltem neki az eddigi műtéteimet, azt javasolta, hogy keressek egy kifejezetten a hegek kezelésével, fellazításával foglalkozó kolléganőt...

...Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Brahma Muhurta, a valódi Énidő"
2018. október 2.
 

"Szakíts magadnak egy kis énidőt!" - olvassuk, halljuk számtalanszor a felszólítást reklámokban, magazinokban, tanácsadó, segítő, trendkövető Facebook-oldalakon, amire elfoglalt, rohanó embertömegek sóhajtanak fel egyetértően vagy éppen reménytelenül vágyakozva.
A legtöbbször azt a jó tanácsot is megkapjuk mellé, hogy találjuk meg, mi az, ami örömet, feltöltődést ad nekünk, mi számunkra a "minőségi énidő". A választék széles és sokoldalú: fodrász, kozmetikus, körmös, csajos este mozival, vacsorával, koktélozással, wellness-hétvége, sorozatbámulás, vásárolgatás. Elmehetsz kocogni, kipróbálhatsz egy új fitnesz irányzatot, megjutalmazhatod magad egy remek desszerttel, jobb esetben sétálhatsz vagy olvasgathatsz.

Arról azonban nem szól a fáma, miért is van szükségünk erre. Mi az, amit elvesztettünk, és időről-időre kapkodva meg kell keresnünk?

...Elolvasom a teljes bejegyzést.

"A Gyógyulás Útján vagy a Gyógyulás Útjában?"

2018. augusztus 27.

Kérdések, amelyekkel érdemes foglalkoznod

"Egyedül igaznak azt a megállapítást tartom, hogy minden betegség gyógyítható." (Michael Bradford)

A nyugati orvoslás értelmezésében a gyógyulás nem más, mint a megbetegedett szerv betegség előtti teljes anatómiai és funkcionális állapotának helyreállása, míg a gyógyíthatatlan betegségek zömében ez a működés és állapot nem állítható helyre, a betegség stagnál, különböző mértékben halad előre, esetleg maradandó elváltozással jár. Ez utóbbi esetben marad a tüneti kezelés: ugyanazzal az életmóddal és jellemzőkkel legfeljebb a tünetek szinten tartására van lehetőség. Cél: a panaszok, a testi és lelki szenvedések csökkentése, és az "elég jó" életminőség kialakítása. A tüneti kezelés voltaképpen az, amikor a beteg számára kellemetlen tüneteket megszüntetik anélkül, hogy az azokat kiváltó oko(ka)t kezelnék.

Hogyan változhatnak meg ezek a definíciók akkor, ha kilépünk a nyugati orvoslás materialista, fizikai testi szinten leragadt szemléletének korlátai közül, és visszanyúlunk oda, ami már több ezer évvel ezelőtt is egyértelmű volt...

...Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Miért nem bírsz nyugton maradni?"

2018. július 10.

"...és határozd el magadban, hogy a relaxáció ideje alatt teljesen mozdulatlan maradsz!" - hangzik el a Jógaórát lezáró ellazulás elején. Na tessék! Most vagy túl majdnem másfél óra gyakorláson, amelynek során feszegetted vagy átlépted a határaidat, összpontosítottál, nyújtóztál, hajoltál, és éppen próbálnál kikapcsolni, megpihenni, erre mindjárt két nehézség is itt van: elhatározás és mozdulatlanság... Mindkettő ellen két kézenfekvő védekezési stratégia is rendelkezésre áll: 1. végig izged-mozgod a relaxációt, és még az egy-két perces teljes Csendre sem nyugszol meg, inkább vakarózol, dobolsz az ujjaiddal, sóhajtozol, fészkelődsz; 2. szinte azonnal elalszol, esetleg jóízűen hortyogsz is.

Egyikkel sincs semmi probléma. Mindkettő segít Neked valamiben, hozzátesz az Utadhoz. Mondhatnánk, hogy természetes állomásai a fejlődési folyamatodnak. Azonban, ha következetesen fenntartod az ellenállást ahelyett, hogy átadnád Magad a teljes és tudatos lazításnak, nem csak az a néhány perc sínyli meg:...

...Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Jóban-jobban"

2018. június 2.

Mindenkinek megvan a maga keresztje. A keresztút viszont könnyebb akkor, ha van valaki, aki figyeli a lépteidet, és a hónod alá nyúl, amikor terhedet cipelve megbotlasz.

Ha Te is annyira szerencsés vagy, hogy így élheted az életedet, akkor nyilván ismerősek az alábbi tippek, ha pedig még nem találtad meg a személyes Simonodat, talán érdemes a most következő szempontok közül néhányat figyelembe venni.

... Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Létforduló"

2018. május 19.

Május 19-e, IBD World Day. A gyulladásos bélbetegségekben (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) szenvedők világnapja. A szóban forgó betegségekről az Egyesület honlapján olvashatsz, ahol sok más hasznos információt is megtalálsz.

 

2017. május 19-e, az utolsó munkanapom alkalmazottként.

 

2017. május 19-e, az első jógaóra, amit én vezetek, ráadásul Betegtársaimnak, az Egyesület szervezésében megrendezésre került IBD Világnapi rendezvényen.

Sosem volt furcsább napom.

... Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Megengedő fegyelem"
2018. április 7.

"Mikor lesz már valami eredménye annak, hogy Jógázom?" - türelmetlenkedtem alig néhány évvel ezelőtt, és hallom a kérdést mostanában is mások szájából.

Anno és most is helytálló a visszakérdezés:
"Mikor fogsz elkezdeni valójában Jógázni?"

Amikor egyszerre több súlyos betegség terhe alatt rogyadoztam, és a fizikai tüneteknél csak a mentálisak voltak ijesztőbbek, bármit megadtam volna, hogy mielőbb jobban legyek. Nem teljesen jól, csak épp olyan élhető szinten. Bármit. Tényleg. Kivéve persze az elköteleződést, az önfegyelmet, a kitartást és a rendszerességet. Minden mást örömest vállaltam... Természetesen nem jött a várva várt javulás, nem hogy a gyógyulás (amelyről ma is még csak mesebeli fogalomként beszélhetek). Azt gondoltam, amikor majd egy szép tavaszi kedd este vége lesz a féléves pszichoterápiának, amire becsülettel eljártam, szerda reggelre egy új emberként ébredek majd, megszabadulva minden testi-lelki nyűgömtől.
... Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Egy kis idő ÖnMagaddal, ÖnMagadért"
2018. április 28.

Kicsivel több, mint negyedórányi töltődés, pihenés, ellazulás Tőlem - Neked.

Fogadd Szeretettel letölthető relaxációs hanganyagomat.

Javaslatok a relaxáláshoz:

∼ Keress egy csendes, békés, lehetőleg zajmentes helyet az Otthonodban. Ha lehetséges, a talajon helyezkedj el.

... Elolvasom a teljes bejegyzést.

"Pánikrohamot kapok, ha a légzésemet kell figyelnem."

2018. április 24.

...hangzik el a mondat Dargay András, a Terápia című népszerű sorozat főszereplőjének szájából. A pszichológus barátnőjének arra az ötletére reagál így, mely szerint menjenek el közösen egy jógaórára. Szerencsére mára a pszichoterapeuták szinte egyöntetűen hangoztatják a légzésfigyelés, a koncentrációs gyakorlatok, a relaxáció és a meditáció áldásos hatásait.

Ennek ellenére én magam - jógaoktatóként is - tökéletesen átérzem András ellenérzéseit a csendes befelé figyeléssel kapcsolatban.

Az én pszichoterápiámnak fontos része volt az autogén tréning elsajátítása is, a Jógával pedig egyre inkább elmélyedtem a különböző relaxációs technikákban, később a meditációban és a légzőgyakorlatok néven közismert pránajámában (a légzés szerepéről még lesz szó egy későbbi bejegyzésben)... Elolvasom a teljes bejegyzést.

Ég a gyertya, ég

2018. április 06.

Eddig pontosan 475 percen keresztül, három hónap alatt. Az elmúlt időszakban Gyakorlásom fontos részévé vált a Trataka.

A Trataka olyan "sat kriya", azaz tisztító gyakorlat, amelynek során pislogás nélkül nézünk valamilyen objektumot, lehetőleg egy gyertya lángját. Ez kezdetben néhány másodpercig sikerül is, intenzív könnyezés közepette. A könnyezés - szerintem csodálatosan megkapó - magyarázata pedig az, hogy a tűz elkezdni kiszorítani a vizet.

Ez a fajta összpontosítás, koncentrációs gyakorlat remek előkészítése a meditációnak. A felesleges információk, (tév)képzetek, vélemények, berögződések helyett elkezdjük végre látni az adott tárgyat. Minden hozzá kapcsolódó minőséget, jellemzőt az adott pillanatban, közvetlen közelről, teljes odaadással ismerünk meg. Az érzékszervek működnek, az elme megpihen. Nincsen dolga, nem kell kategorizálnia, ítélkeznie, minősítenie. Ritka alkalom.

Fokozatosan építettem fel a gyakorlást, és újra lenyűgözött a fejlődés lehetősége: eleinte húsz másodpercig sem voltam képes a lángot nézni... Elolvasom a teljes bejegyzést.

Én vagyok.

2018. április 01.

Az én történetem akkor kezdődött, amikor majdnem véget ért.

A mozgalmas múlt részleteit néhány évvel ezelőtt egy blog, a Zsiger Krónikák kérésére írtam meg.

Az azóta zajló önismereti munkáról, fejlődésről és visszalépésekről, leckékről és tanulságokról, blokkokról és oldódásokról olvashatsz majd.
 

Amikor sorsfordító változásokat hoz az Élet, nehéz megtalálni az egyensúlyt a külső és a belső munka között. Egy (vagy több) betegség esetén a társadalmunk által elfogadott reakció az orvos, a segítők, a tanácsadók, a különféle módszerekkel és hitrendszerekkel dolgozó "gyógyítók" felkeresése. Szaladunk rendelőkbe, tudósokhoz és nemtudósokhoz, nyúlunk fűhöz-fához-tablettához, miközben magunk elől is futunk. Csak oldja meg valaki a problémát! Csak szüntesse meg a fájdalmaimat! Azokat a fájdalmakat, amelyekről ő mit sem tud, hiszen én érzem... Elolvasom a teljes bejegyzést.

bottom of page